Loading
TALENT CAPITAL

Outlook 2024

סיכום שנת 2023 ומבט ל 2024
השנה החולפת הייתה אחת השנים היותר טובות למשקיעים בעולם, במיוחד באפיקי הטכנולוגיה. בסיכום השנה מדד מניות ה-SP500 עלה ב-24%, והנאסד”ק ב-53%.
היינו עדים לתנודתיות גבוהה ואף קיצונית, כאשר עד תחילת הקיץ שררה אופטימיות, שהתחלפה בפסימיות לגבי הורדת הריבית, וחזרה לרוח מאוד אופטימית בסוף השנה בעקבות עדויות ברורות לירידת האינפלציה, שאמורה בתורה להוביל לירידת הריבית.
הכלכלה הראלית בעולם הפגינה איתנות שתרמה למצב הרוח הכללי החיובי, וזאת בניגוד לקונצנזוס האנאליסטים לפני שנה שציפו למיתון.
הקורנה שהייתה הציר של חיינו רק לפני שנתיים נעלמה כלא הייתה.
מדד תל אביב 125 עלה ב-5.5% אבל מצב הרוח פה היה הרבה פחות עולז, עם שנה שהתחילה במאבק עז על השינויים החוקתיים והסתיימה לצערנו במתקפה הפתע על ישראל באוקטובר.

בשוקים הטכנולוגיים בארה”ב היו השנה עליות חדות – 53% מתחילת השנה בנאסד”ק-באופן ברור וחד משמעתי מי שבעיקר הוביל את העלייה היו חברות הטכנולוגיה הגדולות ובעיקר אילו הידועות היום בארה”ב גם כ- “כשבע המופלאות” – אפל, אמזון, אלפבית, נווידיה, מטה פלטפורמס, מיקרוסופט וטסלה, לאחר שנת 2022 שהייתה פחות מוצלחת עבורן.

מהפכת הבינה המלאכותית נתנה רוח גבית חזקה לעליות, והשפעתה שלה כבר מורגשת במקומות עבודה בהם השפה השלטת היא אנגלית. בשפות פחות נפוצות כמו עברית זה ייקח יותר זמן.
חשוב להדגיש שתחום ה-AI הוא הרבה יותר מ- CHATGPT, ובמהלך השנה היו ההתפתחויות רבות כמו מודלים שרצים מהר פי 10, מודלים רב ממדיים שמשלבים קול, תמונה והבנת שפה, וישנה הבנה שמתקרבים יותר לבינה מלאכותית כללית שיכולה אולי לעלות על האינטליגנציה האנושית (למשל פרויקט *Q של OPENAI). זה אולי ייקח זמן, אבל מהפכת ה-AI תחדור להרבה מקומות, וקשה עדיין להבין היום מה תהיה ההשפעה על השוק הכלכלי ועל המין האנושי.

בסקטור הפיננסים נרשמה התאוששות, לאחר הבהלה שהייתה בעקבות קריסת בנקים אזוריים בתחילת השנה, נראה שהתערבות הפד עזרה וייצבה את המצב. מדד- ה Regional Banks עלה חזק כ- 17.22% בדצמבר אך רשם ירידה שנתית של 8.47%, ומדד ה- Mega 20 US Banksמסיים שנה חיובית בתשואה של 1.50%.

סקטור האנרגיה הירוקה היה פחות מרשים, מדד ה- Nasdaq Clean Edge Green Energy איבד 21.50% השנה וזאת למרות עליה חדה של 14.29% בחודש דצמבר.

בסקטורים הדפנסיביים נרשמה יציבות יחסית כאשר מדד ה- S&P Utilities מאבד 8.03%, מדד ה-S&P Energy יורד 1.67% על רקע ירידה במחירי הנפט ומדד ה- S&P Health Care עולה ב- 1.53% בלבד.

תשואת האג”ח ל-10 שנים בארה”ב סגרה על שער 3.8% לאחר שהספיקה להיות כבר מעט מעל 5%, ומגמה זאת אפיינה את רוב העולם המערבי. הירידה בתשואות תרמה למדד האג”ח הקונצרני שהשיג השנה ביצועים חיוביים לאחר שנתיים של ירידות כאשר המדדים עלו ב כ 6-7 % בממוצע- עושה רושם שהשוק בהחלט מתחיל לתמחר את מהלך הורדת ריבית.

מדדים בעולם
מדדי הבנצ’מארק באירופה – מסכמים שנה יפה של עליות מרשימות בעקבות ירידת האינפלציה וההסתגלות למלחמה באוקראינה. מדד ה- Dax 40 עלה 3.31% בחודש דצמבר ומסכם שנה עם עלייה של 19.34%, מדד ה- Cac 40 עלה 3.27% בחודש דצמבר ו- 19.26% מתחילת השנה.
מדד ה- Euro Stoxx 50 עלה 22.23% השנה ומדד Euro Stoxx 600 הוסיף 15.81%. מדד ה- FTSE 100 הסתפק בעליה נמוכה יותר משאר המדדים כאשר סגר על עלייה של 7.90%, נראה שהחששות שם מתוצאות הברקסיט עדיין לא פגו.
מדדי אסיה והמזרח – נהנו משנה טובה בדומה למגמה בעולם מלבד השוק הסיני. המתיחות עם ארה”ב והרגולציה בסין ממשיכה לפגוע גם השנה בשוק המניות בסין ונראה כי המשקיעים חוששים מהשקעה שם.
המדד שתפס את ההובלה השנה הינו NIKKEI 225 שעלה 30.40% השנה. מדד ה- MSCI India עלה 21.51% מתחילת השנה. מדד ה- MSCI Emerging Markets הסתפק בעליה של 9.83%. לעומת זאת, מדד ה- HangSeng הסיני איבד 10.99% מתחילת השנה על רקע מגבלות בתעשיית הגיימינג הסינית, ומדד האינדקס ביג טק 30 איבד 4.83% מתחילת השנה, בניגוד לקונצנזוס האנאליסטים לפני שנה שציפו דווקא לתשואה דו ספרתית בסין.
המצב בישראל מאוד מאתגר, בניגוד להרבה עימותים אחרים שהסתיימו מהר עם השפעה מינורית על הכלכלה פה נראה שמדובר הפעם במשהו אחר, וזה לא מקרי שנגיד בנק ישראל היה בין ראשוני הנגידים להוריד ריבית.
הבורסה בתל אביב אמנם עלתה בכמה אחוזים מתחילת שנת 2023, אבל ההשפעות של מלחמה ארוכה הן רבות ושליליות, גם אם המלחמה לא תתפתח לעימות נרחב בצפון.
למלחמה יש עלויות ישירות מאוד גבוהות של מעל מאתיים מיליארד ש”ח (מתקרב לחצי מכל תקציב מדינת ישראל לשנה) שאותן נצטרך לשלם ע”י קיצוץ חד בתקציב ולקיחת הלוואות של הממשלה בריבית גבוהה – חובות שנצטרך להחזיר במשך שנים רבות בעתיד.
מעבר לעלויות הישירות – תחושת דכדוך לאומית, גריעה מתמשכת של כוח העבודה שנלקח למילואים, פגיעה בנתיבי השיט לישראל, ופגיעה ביחסים עם מדינות שהן שותפות סחר גדולות ייסבו עוד נזק משמעותי. השנים שאחרי מלחמת יום כיפור היו קשות ברמה הכלכלית, והעשור לאחר שנת 73 נקרא “העשור האבוד” – עשור ללא צמיחה ואינפלציה גבוהה.
כולנו תקווה שההיסטוריה במקרה הזה לא תחזור על עצמה.

כמה דגשים שכדאי לתת עליהם את הדעת לקראת שנת 2024:
⦁ השוק אופטימי מאוד ומתמחר את המשך ירידת האינפלציה. האינפלציה אכן במגמת ירידה, אבל חשוב להדגיש שהירידה נראית הרבה יותר משמעותית במחירי מוצרים.
אינפלציית השירותים (שכר עובדים) יורדת בקצב נמוך. המחסור בעובדים “פשוטים” שאינם עובדי צווארון לבן נמשך. בין הסיבות למחסור בעובדים – הירידה בילודה, האבטלה מרצון של הדור הצעיר, והמלחמה במהגרי עבודה שמונעת את כניסתם לשוק.

⦁ המיתון שרבים ציפו לו לא הגיע, אבל היסטורית ניתן לומר שאחרי עליית ריבית ב-70% מהמקרים יש מיתון גם הוא מגיע באיחור, ולכן עדיין לא ניתן להוריד את האפשרות הזאת מהפרק.

⦁ השוק היום מתומחר כבר במחיר לא זול יחסית לרווחיות החברות. מכפיל הרווח הממוצע עומד על 26, ובראייה היסטורית מדובר בנתון די גבוה. כדי שמחירי המניות ימשיכו לעלות בקצב הגבוה אותו ראינו בשנה שעברה, ישנן שתי אפשרויות: או שהרווחיות שלהן תגדל מאוד השנה, או שהמכפילים יגיעו לרמות גבהות מהיום – דבר שיקרב את השוק למצב של בועה.

⦁ לאור המצב הגיאופוליטי בעולם ,אנו נחשפים לא מעט להמלצות השקעה בחברות ביטחוניות, הובלה ימית, ואנרגיה. להערכתנו ולאור מחקרים שנעשו, עולה שהיכולת של מומחים לנבא ההתפתחויות גאופוליטיות (כמו מלחמות), שערי מטבע ומחירי סחורות היא נמוכה ולא הרבה יותר גבוהה מניחוש אקראי. לפיכך, לכל היותר ניתן להתייחס למניות אלו כאל המלצה לאופציית מסחר קצרת טווח לניצול ממומנטום.

בראייתנו בטאלנט לנוכח האמור, יש מקום למשנה זהירות ועדיף להימנע מחברות שנסחרות במכפילי רווח גבוהים:

⦁ רצוי להשקיע בחברות קטנות יותר מאחר שלרוב מכפלי הרווח שלהם עדיין נמוכים יחסית, והן אמורות להנות יותר מירידת הריבית. בתנאי ריבית גבוהה לחברות ענק הרבה יותר פשוט להשיג מימון מאשר לחברות קטנות. ירידת ריבית אמורה לתת רוח גבית חזקה יותר לחברות הקטנות.

⦁ עדיף לטעמנו להיות חשופים גם לסקטורים דפנסיביים; החברות בסקטורים האלו שחלקן גדולות, נסחרות עדיין במכפילי רווח נמוכים והשנה גם לא עלו משמעותית – למשל חברות פארמה, תקשורת, טבק, תשתיות ומזון.

⦁ בתחום הנדל”ן והנדל”ן המניב יש עדיין הזדמנויות של חברות שנסחרות במחיר נמוך, והריבית היורדת אמורה להשפיע על החברות האלו לטובה.

⦁ בשווקים המתפתחים, ווייטנאם מהווה בסיס חדש למפעלי ייצור עבור הרבה חברות גלובליות שעוזבות את סין, והיא יעד טוב להשקעה.
הודו גם מהווה יעד להשקעה עם תעשייה ותשתית ייצור שמתפתחת מאוד, אבל יש לקחת בחשבון שהחברות הגדולות שם מתומחרות במכפילי רווח גבוהים יחסית, ועדיף להתמקד בחברות היותר קטנות בהודו.

⦁ בשווקים המפותחים, בריטניה לא התאוששה עדיין לגמרי מהברקסיט ומהקורונה, ולכן החברות שם מתומחרות נמוך. להערכתנו היא גם יעד אטרקטיבי להשקעה.

All rights reserved to Talent Capital - ©2023
*Text written in masculine or feminine is addressed to all genders